Промишленост. Съставният показател бизнес климат в промишлеността“ спада с 1.2 пункта

...
Промишленост. Съставният показател бизнес климат в промишлеността“ спада с 1.2 пункта
Коментари Харесай

Общият показател на бизнес климата през август намалява frognews.bg

Промишленост. Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ спада с 1.2 пункта (от 26.3% на 25.1%)  вследствие на по-резервираните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Анкетата регистрира понижение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с влошени упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

 

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ, като през последния месец се следи усилване на отрицателното им въздействие.

 

По отношение на продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са за известно нарастване, въпреки преобладаващата част от тях да плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

 

Строителство. През август съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се покачва с 1.6 пункта (от 23.1% на 24.7%), което се дължи на оптимистичните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. По тяхно мнение актуалната строителна интензивност се усъвършенства, само че прогнозите им за активността през идващите три месеца са по-резервирани. Несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ и цените на материалите остават главните проблеми за активността на предприятията.

 

Относно продажните цени в строителството прогнозите на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

 

Търговия на дребно. Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ понижава с 2.9 пункта (от 36.9% на 34.0%)  вследствие на неподходящите оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията.

 

Прогнозите им за поръчките към доставчиците както от вътрешния, по този начин и от външния пазар през идващите три месеца обаче се усъвършенстват.

 

Основните фактори, ограничаващи развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора. Последната анкета регистрира повишаване на негативното влияние на фактора „ незадоволително търсене “, който измества на четвърто място усложненията, свързани с дефицита на работна мощ. В съпоставяне с юли нараства делът на търговците, които плануват продажните цени да се покачат през идващите три месеца. 

 

През август съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ се намалява с 1.1 пункта (от 17.7% на 16.6%), което се дължи на резервираните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. 

 

Оценките им по отношение на актуалното търсене на услуги се изместват към по-умерените отзиви, до момента в който прогнозите им за идващите три месеца са по-негативни.

 

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора остават най-сериозните спънки за активността, посочени надлежно от 52.7 и 29.8% от предприятията.

 

Преобладаващата част от мениджърите предвиждат продажните цени в бранша на услугите да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР